Aktuelle artikler

Præhistoriske kæmpekonstruktioner


Ældgamle gigantiske stenformationer, nogle udskåret med kirugisk præcision, ligger spredt ud over kloden. Vi ser nærmere på nogen af de mystiske megalitter, som historien har svært ved at forklare.

En monolit [fra ‘lithos’, ‘sten’] er en stenstøtte eller en meget stor sten, som er løsgjort fra et større fjeldstykke. Nogle monolitter er enorme, f.eks. Ayers Rock i Australien. Betegnelsen ‘megalit’ refererer til en monolit, som er fysisk bearbejdet til et monument eller et praktisk formål. Vi kender bautasten og obelisker fra Asterix-tegneserierne, men i virkeligheden er de globale fænomener; menhirerne (“lange sten”) i Bretagne regnes for de ældste (4700 BC), mens astronomiske konstruktioner som Stonehenge og gravhøjenes stendysser er lidt yngre (3100-3500 BC).

I denne artikel vil “store sten” udelukkende handle om megalitter, som er fysisk “umulige” at flytte; bearbejdede sten, der vejer hundredevis af ton, eller er på størrelse med et hus! Der knytter sig nogle helt grundlæggende spørgsmål til disse kæmpekonstruktioner i sten: Hvorfor i alverden byggede man dem, og hvorfor i granit? Hvordan blev de bearbejdet? Og hvordan blev de fragtet fra stenbruddet til deres bestemmelsessted? Lad os prøve at se nærmere på disse spørgsmål.

Af Dr. Kenneth Jensen

Læs artiklen i bladet Konspiration.

Se hvor du kan købe bladet her